Klippeblåvingen er en av Norges mest truete arter. Tidligere var sommerfuglen kjent fra 16 steder. I dag har arten kun en bestand igjen.
Rødlistestatus: Sterkt truet (EN).
Utbredelse: Fra Spania og sydlige Frankrike, gjennom Europa og Mellom-Asia til Japan, i Sverige kun kjent fra noen få steder, ikke i Danmark.
Økologi: Klipper, knauser og svaberg langs kysten, gjerne med spredt vegetasjon og rikelig med næringsplantene.
Næringsplante: Ulike sedum-arter, fortrinnsvis smørbukk.
Utbredelse: Klippeblåvinge er tidligere kjent fra 16 steder i Norge. I dag finnes det kun en eneste kjent lokalitet. Arten begynte å forsvinne på slutten av 1800-tallet. Siste registrering i Oslo, Ekeberg, er i 1878. Nesodden, Spro, i 1920. Tilsynelatende forsvant sommerfuglen fra alle kjente lokaliteter innen 1950 imidlertid har den holdt stand i Halden i Østfold.
Klippeblåvingens utbredelse i 1878. Klippeblåvingens utbredelse i 2007.
Tilbakegang og trusler: Hovedproblemet for klippeblåvingen er at leveområdene deres forvinner. Hovedårsaken er gjengroing, men også utbygging. Gjengroing har vært hovedproblemet. Områder som inntil nylig har vært åpne enger pga. slått og beiting har vokst til med kratt og trær. Utbygginger skjer oftest i anledning hytter og anleggelse av veger. Klippeblåvingen trives kun der det er varme svaberg ned mot havet. Slike områder er også ettertraktet som sommerboliger.
Nødvendige tiltak: Vern av økosystemene, naturlige habitat og opprettholdelse av levedyktige bestander av arten i dens naturlige omgivelser, rehabilitere og gjenopprette ødelagte økosystemer, gjenoppbygging og rehabilitering av arten, overvåkning og skjøtsel.
Gjenoppbygging- og restaureringstiltak: Ingen.
Lenker:
Fakta
Wikipedia: Klippeblåvinge
Nyheter
NRK: Sommerfugl trues av utbygging
Fredriksstad Blad: Vil redde klippeblåvingen
Politikk og handling (anbefales for den som ønsker å se nærmere på miljøpolitikk i praksis)
Norsk Naturarv: Politikk og handling
Norsk Naturarv: Biologisk mangfold - fine ord, lite handling
Liknende saker
Klippeblåvingen har i over hundre år vært i sterk tilbakegang i Norge. Årsakene er mange. Angivelig er gjengroing av leveområdene den viktigste årsaken, men også utbygginger av deres leveområder har spilt en rolle. Artens siste bestand er planlagt utbygget. Saksgangen er på mange måter lik utbyggingen av Bergdammen i Oslo. Dammen er gytedam for to rødlistearter, stor salamander og liten salamander, men ble vedtatt utbygget. I dette tilfellet grep kommunen inn og kjøpte området av utbygger.
Referanser:
- Artsdatabanken. Norsk Rødliste 2006.
- Direktoratet for naturforvaltning. 1999: Nasjonal
rødliste for truete arter i Norge 1998. DN-rapport 1999-3.
- Hansen, L. O. og Aarvik, L. 2000: Sjeldne insekter i Norge. 3 Sommerfugler (Lepidodtera). NINA Fagrapport 38: 72.