Norsk Naturarv
blank
Hjem >  Børsesmed-Gunder av Mikkjel Fønhus

Børsesmed-Gunder av Mikkjel Fønhus

Smeden Gunner Ellensen er vidkjent rundt Sperillen. Han var en særdeles dyktig børsesmed og ble derfor kalt Børse-Gunner, men han kunne mer enn å smi. Hans omgang med børsene, også på bjørnejakt har langt på veg gjort ham udødelig - Mikkjel Fønhus har bl.a. vært bidragsgivende for det. Her gjengis en artikkel Mikkjel Fønhus skrev om Børse-Gunner i 1917. Mikkjels artikkel er den første nedtegnete fortellingen om denne mannen som smidde på gårdene og veidet i skogene omkring Sperillen inntil han utvandret til Amerika i 1851.
"Det var ute i Aadalen. Midtsommers tid.

            Fjorden laa blank-still, med skygge av skog i vikene. Der kunde flyet svirre og summe og en og anden aure vâke dovent, med ringer efter sig i vandet, ringer som blev større og større og tilslut fløt bort. Saa kom en ny ring længer borte. Der blasket en storfisk ...

            Det var høgst dag, vartm og stilt. Blaa skogaaser laa mykt og lavt efter dalsiderne. I vest saa en kanten av brunt snaufjeld, og længst nord, mot himmelsyn, kvitnet det i sneflaker i Hedalsfjeldene ...

            Her og der lysnet gaarder fram langs fjorden, smaa grønne islæt i al svart skog. Der var brune, solstekte hus og av og til stak et kvitmalt i øinene. Men røkstrimer saaes ikke fra peispipene; for det hadde vært det prægtigste høiveir dagen lang, og al gaardens folk drev ute paa marken. Det gjeldt at berge hvad berges kunde. Langt ute over dalen trak himmelen i blaasvart Det aat sig høiere og høiere mot solen. Og aasene derute graanet av, og fik likesom et kvit stænk av skodde. Det var regnskuren.

            I Ramberga, paa vestsiden av fjorden, var de inde og aat til middags. Manden han Børsesmed-Gunner, sat i høgsætet. Det var en middelshøi, grovlagd kar med skarpe, stikkende øine. Det var Aadalens sværeste bjørneskytter og saa spræk en kar. Bjørnebørsen hans hang paa bjelken under taket; den var grov saa der kunde stikke fingeren indi.

            Mens de sat der og aat, pratet de om ymse ting. Der var om vinterturer til Branæs og kranglerier med valdressen som kom i store følger ved juleleite, skulde efter bylass. Her i vinter hadde en av dem kjørt sig ned, baade hest og kar ... Det skulde ha vært saa stygt et syn, sa de som var med. Og ikke fandtes det raad at hjælpe. De snakket om høionn og fôraar og alt som dertil hørte. Og alt i ett skottet Gunner ut av vinduet mot syd. «Det blir visst itte noko meddagskvil naa,» sa han. «Regnskura kjem saa det susa.»

            De reiste sig tungt efter maten. Gunner la paa pipen for at faa sig en røk mens han gik ut paa jordet igjen. De andre seg ut foran.

            Da stanset Børsesmed-Gunner med ett og lydde. «Ti!» sa han. Og de andre stanset, noget paa gulvet, en i døren. Gunner stod dørgende still, med aapen mund og øinene langt borte. Av og til skaket han paa hodet, som visste han ikke rigtig hvor lyden kom fra. Tilslut blev han staaende og skotte paa børsen opunder taket. De andre stod.

            «Det knett!» hvisket han; maalet var lavt og hæst, som naar en er bange for at bryte stillheten. «Hør!» hvisket han igjen. Men de andre hørte ingenting.

            Da drog Gunner fort mot skapet og fant krudthornet frem. «Dø faar høie aaleine!» sa han. «Je maa nok paa anna arbeide je.» Og han tok børsa ned og gav sig til at la. De syntes han var saa blek og rar.

            «Du kann da skjøne du itte maa dra teskogs naa!» blandet konen sig ind. «Vi som har saa mykje tørt fôr ute ...»

            «Det faar itte hjølpe. Je lyt teskogs», sa Gunner, han tok kulen og la i pipen. Det var ikke frit for at han skalv paa haanden.

            Saa drog da slaattefolkene ut alene. Nu trak regnskyene op over solen, som blev til en mat, lys skive langt indi himmelen. Store skygger gled i rasende jag nedover dalen. Fjorden gik i kulsvart og laa om mulig enda mer blikstill. Men længst ute, der hvor den svinget mot vest og den lange skogodden stak frem, der stod det som en kvit sprøit for regnet som aat sig nordover. Og paa Rambergjordet gik rivene saa det krast i det tørre høiet. Og tjenestegutten kjørte med stapfuld vogn mot laaven til hjulene skranglet og bar sig i sten og søk ...

            Da saa de Børsesmed-Gunner dra fort ned mot baatstøet, skyve baaten ut og lægge bjørnebørsen i agterskotten. Saa tok han aarene og rodde østover i strak linje ret over fjorden.

            - Da han la til i en vik paa den andre siden, var regnskuren der. Og slaatefolket i Ramberget raket sammen i store saater, saa iallefald en del av fôret skulde bli berget for væten.

            Det var i kveldningen. Et herrens veir gik over dalen, med regn og toreslaat. To ganger hadde de set lygnelden slaa ned øst paa bergene, og da var det som det skulde gaat svære børseskud derborti. Varmen stod rød mot himmelen; men saa hadde skuren kommet og slukket igjen paa timen.

            I Ramberget sat de inde kringom peisen. De hadde ingenting ute at gjøre i slikt veir. Alt længe hadde de undredes paa hvor Gunner blev av og konen var mest ildsvien. For det er farlig i skogen naar toren slaar, det visste en da fra gammelt.

            Men mens hun drev og stampet grøten til kveldsværen, gik det i gangen, og ind kom Gunner, drivende vaat. Han satte børsen fra sig i vedroen og slasket bort til peisen der han tok lue og trøie og hængte op til tørk. Tjenestegutten gik sta og tok børsen; han saa det sat en avbrændt knaldhætte paa piggen.

            «Ha de bomma naa?» spurte han.

            «Aa nei!» mente Gunner lognt. «Bom var det naa itte rekti da. Je skaut ei jerpe. Gaa nedi baaten etter a du!» la han til, han snudde sig mot en av smaaguttene som sat paa sengekanten og spikket paa en pilbue. Gutten la fra sig og drog paa dør.

            Konen øste grøten op i et stort træfat. Just da de satte sig indtil, kom gutten sættende hovedstupes gjennem døren. Han var vaat og andpusten, og glemte at lukke efter sig,

            «Det va nok ei diger jerpe detta, far!» skrek han.

            Jasaa!» sa Bersesmed-Gunner lognt. «Orka du itte bera a da?» sa han. Nu drog han paa smilen.

            Gutten kom overgiven tæt indtil far sin. «Du!» sa han bønlig, «je vil faa vara med aa flaa!»

            Da skjønte karene hvad slags jerpe det var. Og efter maten spænte Guner hest for slæden og kjørte jordet nedover mot fjorden. De fulgte alle, baade karer og kvindfolk. Men komne tæt ned mot baaten, blev hesten aldeles vild, og de fik den ikke av flekken ...

            Men da de saa til, da laa det en diger bjørn grue derute i baaten. Vandet under baatgulvet var rødt av blod ...

           

            Børsesmed-Gunner hadde det slik. Naar det var bjørn i nærheten, hørte han det kneppet i børsen sin. Men denne kneppingen var det ikke andre end han som fornam. Og da drog han tilskogs, samme om han hadde aldrig saa travlt. Oftest smaldt det da inden kvelden.

            Gunner var slik en utifra børsesmed, og herav fik han ogsaa navnet sit. Utallige er de børser han har gjort i Aadalen, og andre bygder med. Det var det med børsene hans at de gik saa draapende sikkert og han slap dem ikke av haanden før han visste at kulen sat der den skulde.

            Saa var det en dag under jul at Gunner drev og smidde paa en børse. Det var endda paa en gaard paa Nes. Børsen hadde han saa nære færdig; det var bare igjen at fæste stokken paa.

            Da tok det ham med slik skjælving i armer og hænder at han var ikke kar for at arbeide længer. Han prøvde, men det gik ikke. Da sa han saa alle inde hørte paa det: «Det er visst noko je ska skyte naa ...», sa han. Saa tok han stokken og børseløpet og fik surret det sammen saavidt det hang. Ladde børsen og gik ut.

            Bortpaa laavetaket sat en gulspurv. Børsesmed-Gunner gik nærpaa, la sig i sneen og skjøt. Spurven falt. Men med det samme var det som skjælvingen blev borte, og han blev stø og rolig pa haanden som før. «Jasaa!» sa han. «Va det itte anna om aa gjøra denne gongen.»

            I skogen var Gunner hard og kaldblodig som faa.

            Det var i Lindelifjeldet i Hedalen - i bedste bærtiden om høsten. Veiret var vakkert med blank sol over aasene og sval gust fra alle fjeld. Det var rent et ønskeveir for Børsesmed-Gunner som gik og rák i fjeldene og saa efter bjørn. For denne tiden var det en hadde bedste taket, naar den gik og aat bær i fjeldhallene.

            Det var vakkert utsyn der han gik. Nordover hadde han Hedalen som en blaanende søk av skog blink av elv, og lysende fosser. Det var Aurdalsfossene der i vest under Bogen. Han hørte duren like hit stundomtil. Og langs fjeldkraket over liene, der blødde og brandt det i løvskogen ...

            Høgstdags bêl saa han bjørn. Det var under en stor ur, høit oppe. Den gik der og aat, løftet av og til paa hodet, men aat igjen. Den kjendte sig tryg.

            Børsesmed-Gunner gjorde en stor krok mot vest og syd for at komme imot veirslaget. Saa tok han til at dra sig indpaa. Det var saa let at stille; for bjørnen gik bak en stor høgd, og han hadde bare at lure sig op paa kammen, saa var han paa hold.

            Han tok det smaat, stanset ofte og saa sig omkring; for han visste at bjørnen kunde flytte, og da var det fort gjort at blotte sig. Han holdt sig efter laveste lændet, langs søk og myr, og halvtimen var ikke gaat før han krøp paa alle fire frem paa fjeldkammen, der bjørnen gik nedunder.

            I det samme han stak hodet over kammen, fik han et syn av Aadalens blaa skoger i øst og Spirillen som en sølvgraa stripe i ødemarken.Han trak sig endu et par meter frem ... Der kom bjørnen luntene bent paa ham, ikke mer end tyve meter borte. Det smalt.

            Endnu før krudtets sure lugt var gaat ham av næsen, stod han paa en diger sten tæt ved og holdt bjørnen fra sig med børsekolben. Dyret var saaret i venstre bog, og blodet strirandt langs det brunrøde ragget. Børsesmed-Gunner slog og stødte, og bamsen blev heller spakere efterhvert.

            «Au! - au! - au!» sa den. Det lød saa hæst og kaldt at det var rent morskt. Og Gunner fik krudt i børsen, og papirdot over krudtet. Han la ogsaa kuglen i mundingen og skulde til at støte ned. Da satte bjørnen med ett avgaarde og blev borte bak en knaus.

            «Fa`n med lell!» sa Gunner høit. «Kunde du itte venta ei liten stund te naa da!» sa han. Han gik længe og lette; med dyret fandt han ikke igjen - den dagen.

            Morgenen efter var han igjen i fjeldet. Da hadde han med sig en hedøling. Denne hedølingen hadde mistet to røde folunger om høsten, og han hadde en styg mistanke om at det var blit bjørnemat av begge to.

            Ut paa dagen fik de se bamsen i dilt over en myr. Børsesmed-Gunner la an og skjøt den i spranget. Men da de veidet den ut og aapnet mavesække, da fandt de mange toter med røde haar der, og Gunnar lo. «Jo», sa han, «naa ser du haar følunga dine er vørte taa ...»

            Et par høster senere var han ifølge med den senere saa vidgjetne bjørneskytteren fra Hedal, Per Goplerud. De drog vestover i Vassfarfjeldene.

            Ut paa eftassiden sa Bersesmed-Gunner: «Naa gaar vi førbi ein bjørn men haar`n er henne, veit je itte,» De gik længe, men saa ingenting.

            Om kvelden kom de til Amundheimen i Vassfaret. Der bodde en mand som het Mikkjel.

            Da de var komne ind, fik de se det hang ferske bjørnelaar under taket. Og Mikkjel tok ned, skar i panden og stekte. Det var den beste mat de hadde smakt i al sin tid. Men Mikkjel gik med hele hodet tullet ind i lærretsfiller. «Haa er det du her gjort de da?» spurte Børsesmed-Gunner.

            Da fortalte Mikkjel Amundheim. Det var her om dagen han var vest i fjeldet med børsen. Han traf indpaa en bjørn og skjøt, men bare saaret. Og ikke fik han ladd igjen og ikke kom han unda før bæstet var over ham og slog ham ikoll. Tok den saa tak med labben og flekket hele skallehuden av saa den hang ut øver øinene. Saa drog den sin kos.

            Men Mikkjel Amundheim brættet skaldehuden opigjen og trasket paa hjemleien. Tilhuse kommen, ladde han børsen sin paany og sa til kjærringen:

            «Faar je laane huggutørklæ`et dit!» sa han. Det fik han og bandt det over hodet saa skaldehuden ikke skulde falde ut iver øinene igjen.

            «Du er naa vel itte tullerusk!» mente kjærringen. «Dra tilfjells att naa!»

            «Jaggu vil je tilfjells att naa lell!» mente Mikkjel. «Anten ska bjønn i marka naa -`ell saa je sjøl!» sa`n. Dermed drog han.

            Men inden kvelden hadde han lægret bamsen ved Fjellvatnet.

 

            Børsesmed-Gunner og Per Goplerud sov natten over i Amundheimen, og ved daggry var de paa tur Vassfaret nordover. Og da solefaldet laa rødt over Bringenfjeldet, stekte de bjørnekjøt i en gammel fiskebu ved Suluvatnet."

 

En smed og jeger, en forfatter og hans bøker

Mikkjel Fønhus er kjent for å spinne videre på virkelige fortellinger i sine bøker, og ikke minst ha gitt traktene han la hendelsene til få andre, men beslektete navn.

            Artikkelen «Børsesmed-Gunner» fikk han på trykk samme år som han debuterte som forfatter med boka «Skoggangsmand». I denne artikkelen har han hverken omskrevet navn eller hendelser. Her omtaler han en virkelig mann med sitt rette navn og likeens omgivelsene han ferdes i. I tillegg holder Mikkjel seg så nærme de virkelige hendelsene som mulig. Det eneste avvikelser han foretar er å bygge på dem slik at de blir fyldigere fortellinger, slik Snorre Sturlason bygget opp Norges Kongegasagaer, og endre litt på omstendighetene bevisst eller ubevisst.

            Offisielle kilder viser hvor Børse-Gunner bodde til bestemte tider rundt Sperillen. Hendelsen på Ramberget må således ha skjedd en gang mellom 1839, da han bodde på Nesmoen, og 1844, på Rustan. At han var på Ramberget er sikkert, for gården er oppgitt å være hans bosted i 1842, og hverken før eller siden.

            Mikkjel Fønhus skildrer ham som bonde på gården Ramberget. Tilfellet var at han var bygdesmed og bodde på flere gårder omkring Sperillen og arbeidet der i gårdssmiene. Det var forøvrig ikke før 1844 da han bodde på Rustan at han giftet seg. Dermed er samtalen mellom Børse-Gunner og kona hans før han drar til skogs, fri diktning. Første barnet, Gunhild, ble født i 1844 og første sønnen, Ole, i 1846. Sønnen hans som skulle hente jerpen er dermed heller ikke tilfelle, men at det var en gutt tilstede på gården virker sannsynlig. Gudbrand Nesmoen har omtalt denne samme hendelsen der en gutt blir bedt om å hente fuglen. Episoden virker derfor troverdig.

            Slutningen må derfor bli at Mikkjel har holdt seg svært så tro til det han hørte om Børse-Gunner, men han har spunnet videre på denne bjørnejegeren for å gjøre en kort god fortelling til en lang og god en. Med årene hentet Mikkjel hendelser fra Børse-Gunners liv til flere av sine bøker - den kneppende børsa er et slikt kjent motiv. For den som kjenner fortellingene om Børse-Gunner vil således en gang i blant komme over spor av denne sagnomsuste smeden og bjørnejegerens liv i Mikkjels bøker.    

Kilder:

- Mikkjel Fønhus, 1917: Norsk Jeger- og Fiskeforeningstidsskrift, (hefte 2: 91-95).

- Mikkjel Fønhus, 1978: Nye romaner og fortellinger, 7. Skogsgarden opp med Espa

  elv, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard).

- Mikkjel Fønhus, 1988: Reinsbukken på Jotunfjell og andre fortellinger. Aschehoug.

- Mikkjel Fønhus, 1998: Trollelgen og andre fortellinger. Aschehoug.

- Eigil Elsrud, 2000: Innhentete opplyninger og slektsgranskning om Børse-Gunner i

  kirkebøker i Norge og USA, private papirer.

- Gudbrand Nesmoen, håndskrevet bok, 25. april 1933, privat eie.

- Torbjørn Røberg, 2001: Børse-Gunner - en sagnomsust smed. Ringerike.

  (Hefte nr. 73). 


dot


blank

Blank

Årets
Rapport av Roman Gramsz, Katarzyna Bociąg og Bjørn Smevold 2024
Luronium natans protection action in Breisjøen, Oslo 2019, 2020 and 2021
Flytegro Breisjøen 2024
Les mer...


Flytegro Blyttia 2018, 2019 og 2023
Blyttia forside flytegro
Les mer...


Mosefloraen på Slåttemyra i Nittedal kommune 2020

Les mer...


Insektrapport 2018

Les mer...


Insektrapport 2014

Les mer...


Insektrapport 2011

Les mer...


Flaggermus i Oslo-kirker, mai 2009
Flaggermus i Oslo-kirker 2009
Les mer...


Insektrapport 2008
Insektsrapport
Les mer...


Kvalitetssikring av observasjoner av spissnutefrosk ved tidligere kjente yngledammer i Oslo, våren 2008

Les mer...


Registrering av amfibier i Oslo 2008

Les mer...

blank
Tor Øystein Olsen, Styreleder Norsk Naturarv, Konvallvegen 67 2742 Grua, Telefon: 90 68 41 45, e-post: post@naturarv.no, Konto: 2280 31 16389, Copyright: © Norsk Naturarv