Naturens tjenester - vår trygghet

Miljøvernministeren skriver at politiske vilje de neste dagene skal brukes til oppnå et godt resultat under det pågående åttende partsmøtet i Brasil under FN-konvensjonen om biologisk mangfold. Hun redegjør samtidig for en rekke miljøtiltak i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE SISTE 50 årene har mennesket endret naturen raskere og mer ekstremt enn i noen annen tilsvarende periode i menneskets historie. Resultatet er ikke bare oppløftende. Ødelagte arealer, klimaendringer, overbeskatning og forurensning er noen av belastningene vi utsetter miljøet vårt for. FN samles nå i mars for å jobbe videre med utfordringene på tvers av landegrenser. Her hjemme har vi satt i gang en offensivfor å ta vare på planter, dyr og leveområder som gjør oss tjenester vi ofte overser. En FN-utredning fra 2005 viser at en av fire kommersielle fiskebestander er overfisket. Ett av fem korallrev er gått tapt, og ytterligere ett av fem er delvis ødelagt. Mellom 10 og 30 % av jordens pattedyr, fugl og amfibier er truet av utryddelse. Tropisk skog hogges ned hvert år i et omfang tilsvarende halve Norges areal.

HVA BETYR DETTE for deg og meg, vil noen spørre seg. Vi klarer oss da fint likevel? Vi har det vi trenger av mat, klær, biler, hytte på fjellet, og vi betaler gjerne noen kroner til de som rammes av naturkatastrofer i fattige land på andre siden av kloden. Ja, vi klarer oss godt her i Norge - foreløpig. Likevel trenger vi i vår urbane hverdag å bli minnet på de livsnødvendige tjenestene en frisk naturgjør for oss mennesker. Naturmangfoldet er faktisk grunnlaget for vår eksistens. Et utall arter er opphav til mat, medisiner, byggematerialer, tøy og brensel. Mikrooganismer, sopp og småkryp sørger for at dødt organisk materiale omdannes til ny jord. Skogene tar opp karbondioksid og demper dermed drivhuseffekten som i dag er vår største miljøtrussel. Korallrev og tareskog gir beskyttende oppvekstmiljø for fisk i havet. Våtmarker er matfat for mange fuglearter som igjen lever av skadeinsekter. I en mangfoldig og variert natur kan vi med stor glede drive friluftsliv, undervisning og lek. For andre betyr bestemte steder i naturen noe vesentlig for historie, kultur eller religion. Alle disse eksemplene er som tråder i en vev av samspill i naturen vi bare delvis forstår. Det vi vet er at vi mennesker stadig river av tråder i denne veven. Vi ødelegger og endrer naturområder, slipper ut klimagasser, overbeskatter kommersielle arter, forurenser, forsøpler og transporterer miljøfremmede arter bevisst eller ubevisst på tvers av kontinenter. Men vi kan også forebygge at veven rakner og reparere noe av det som har raknet. Forebygging og reparasjon handler om kunnskap og politisk vilje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.