Norsk Naturarv
blank
Hjem > Naturarven > Biologisk mangfold > Overvåkning i Norge > Artikkel

Overvåkning i Norge

Myndighetene har i hovedsak nedprioritert overvåkning av utrydningstruete arter. Derfor finnes det bare noen fåtallige programmer i offentlig regi. Hovedinnsatsen utføres derfor av frivillige organisasjoner og stiftelser.

Liten salamander overvåkes i Oslo av stiftelsen Norsk Naturarv. Foto: Torbjørn Røberg.

Metodene for å utføre arbeide er løst på ulike måter.

Myndighetene

Direktoratet for naturforvaltning (DN) arbeider byråkratisk og har nedsatt en arbeidsgruppe for å utarbeidet Nasjonalt program for kartlegging og overvåkning og Nasjonalt program for kartlegging og overvåkning av biologisk mangfold. Et av prosjektene under dette nasjonale programmet er Kartlegging av biologisk mangfold i kulturlandskapet 2004.

Fylkesmannens miljøvernavdelinger i de ulike fylkene utfører et beskjedent arbeid som i hovedsak er viet fiske- og rovviltforvaltning.

Landets kommuner har ingen tiltak med unntak av foregangskommunen Oslo.

Frivillige organisasjoner og andre aktører

Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Entomologisk Forening Norsk Botanisk Forening (NBF), Norges sopp- og nyttevekstforbund samt stiftelsen Norsk Naturarv arbeider praktisk i felten. Overvåkningen foregår ved å teller individer og ser hvordan bestandsutviklingen er fra år til år.

De frivillige organisasjonene får noe økonomisk støtte fra DN til arbeidet (opptil 1/2 stilling i hver forening til koordinatorer), men DN belegger seg på at overvåkningen utføres av gratisarbeidende medlemmer for å få jobben utført: NBFs Floravokterprogram og NEFs Rødlisteprosjekt og Norges sopp- og nyttevekstforbunds Kartlegging av Storsopp i Norge.Oslo.

Stiftelsen Norsk Naturarv har fått bevilgning fra Oslo kommune for å gjennomføre overvåkning i Oslo. Norsk Naturarv samarbeider med Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo, og har engasjert ulike fagfolk for å overvåke insekter, moser og karplanter i

Konsekvens av Norges miljøpolitikk: Aftenposten 14.03.06 "Norge en natursinke".

Petter Bøckman letter etter og finner liten salamander i en dam på Hovedøya i Oslofjorden. Lokaliteten var tidligere ikke dokumentert.

dot


blank

Blank

Årets
Rapport av Roman Gramsz, Katarzyna Bociąg og Bjørn Smevold 2024
Luronium natans protection action in Breisjøen, Oslo 2019, 2020 and 2021
Flytegro Breisjøen 2024
Les mer...


Flytegro Blyttia 2018, 2019 og 2023
Blyttia forside flytegro
Les mer...


Mosefloraen på Slåttemyra i Nittedal kommune 2020

Les mer...


Insektrapport 2018

Les mer...


Insektrapport 2014

Les mer...


Insektrapport 2011

Les mer...


Flaggermus i Oslo-kirker, mai 2009
Flaggermus i Oslo-kirker 2009
Les mer...


Insektrapport 2008
Insektsrapport
Les mer...


Kvalitetssikring av observasjoner av spissnutefrosk ved tidligere kjente yngledammer i Oslo, våren 2008

Les mer...


Registrering av amfibier i Oslo 2008

Les mer...

blank
Tor Øystein Olsen, Styreleder Norsk Naturarv, Konvallvegen 67 2742 Grua, Telefon: 90 68 41 45, e-post: post@naturarv.no, Konto: 2280 31 16389, Copyright: © Norsk Naturarv