Norsk Naturarv
blank
Hjem > Naturarven >  > Artikkel

Naturtyper

Naturen består både av tilnærmet upåvirket natur og kulturbetinget natur. Norges varierende topografi, geografi, geologi, klima, arter og menneskelig høsting gjennom flere generasjoner har laget en mosaikk av naturtyper med stor variasjon, ofte med kort avstand mellom dem.


Einerbakke i Lærdal, Sogn og Fjordane, skapt av årtuseners beiting. Foto: Norsk Naturarv.

Grensen mellom hva som er uberørt og kulturbetinget natur kan ofte være flytende. Andre ganger er det uklart om naturen er uberørt eller ei. Når deler av fjellet i vår tid er i ferd med å gro igjen med skog skyldes dette bla. fravær av husdyr i seterlandskapet.

Briksdalsbreen, Sogn og Fjordane. Foto: Norsk Naturarv.

 

Uberørt natur er et relativt begrep, men Norge byr på forholdsvis mye natur som i liten grad er påvirket av mennesker. Dette er naturtyper som fjell, jøkler, fosser, fjorder, våtmarksområder og flere. Slike naturtyper består og forsterker bestemte sider av sine naturkvaliteter når de får utvikle seg på egne vilkår.

 

På den andre siden er det natur skapt ved dyrking, slått og beiting gjennom årtusener. Dette samspillet mellom naturen og mennesket har gitt en rikdom av naturtyper ved ulike typer enger og beitemark som kalktørrenger, einerbakker, slåttemyrer, lyngheier osv. Disse naturtypene har oppstått ved høsting og må skjøttes for å bestå. Kulturbetingete naturtyper er blant landets mest truete.

Hver naturtype er egne økosystemer og har gjerne helt bestemte arter knyttet til seg. Et mangfold av naturtyper medfører derfor også et mangfold av arter. Mange dyr er avhengig av flere ulike naturtyper gjennom året og livet.


dot


blank

Blank

Årets
Rapport av Roman Gramsz, Katarzyna Bociąg og Bjørn Smevold 2024
Luronium natans protection action in Breisjøen, Oslo 2019, 2020 and 2021
Flytegro Breisjøen 2024
Les mer...


Flytegro Blyttia 2018, 2019 og 2023
Blyttia forside flytegro
Les mer...


Mosefloraen på Slåttemyra i Nittedal kommune 2020

Les mer...


Insektrapport 2018

Les mer...


Insektrapport 2014

Les mer...


Insektrapport 2011

Les mer...


Flaggermus i Oslo-kirker, mai 2009
Flaggermus i Oslo-kirker 2009
Les mer...


Insektrapport 2008
Insektsrapport
Les mer...


Kvalitetssikring av observasjoner av spissnutefrosk ved tidligere kjente yngledammer i Oslo, våren 2008

Les mer...


Registrering av amfibier i Oslo 2008

Les mer...

blank
Tor Øystein Olsen, Styreleder Norsk Naturarv, Konvallvegen 67 2742 Grua, Telefon: 90 68 41 45, e-post: post@naturarv.no, Konto: 2280 31 16389, Copyright: © Norsk Naturarv